Wat is acne?
Acne is een huidaandoening waar veel jongeren in de puberteit mee te maken krijgen. Echter kan het ook nog op latere leeftijd voorkomen. De precieze oorzaak van acne is tot dusver onbekend, wel weten we dat er verschillende factoren een rol kunnen spelen in de ontstaanswijze ervan. De vier belangrijkste factoren zijn een verhoogde talgproductie, een stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering) van de huid waardoor het talgklierkanaal wordt afgesloten, verspreiding van de acnebacterie en hormonale veranderingen. Ook familiaire aanleg, voeding, stress en onjuist gebruik van huidverzorging of cosmetica kunnen een rol spelen.
Het vervelende van acne is dat het vaak in het gezicht voorkomt. Daarnaast kan het ontstaan op de borst en op de rug. Vaak brengt acne onzekerheden met zich mee, kan het pijnlijk zijn, jeukend en kan het rood-bruine vlekjes achterlaten of zelfs littekentjes. In de praktijk zien we verschillende vormen van acne. Een huid met acne hoeft niet altijd vet te zijn, het kan juist ook bij een droge huid ontstaan of na je puberteit.
Hoe kan acne worden behandeld?
De behandeling van acne is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ernst van de acne, gevoeligheid van de huid en het medicijngebruik.
Allereerst is de patiënt zelf een heel belangrijke schakel in acnetherapie. Thuis ga je namelijk zelf aan de slag om de huidconditie te verbeteren door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken geschikt voor jouw huidtype en –conditie. Soms kan het zo zijn dat het van belang is om eerst een aantal weken te starten met producten om de huid goed voor te kunnen bereiden op de eerstvolgende behandeling. Op maat geadviseerde huidverzorgingsproducten verzorgen al 30% van het resultaat. Bij Ultra Skin Clinic wordt gebruik gemaakt van effectieve cosmeceuticals met hoge concentraties aan actieve ingrediënten. Tijdens het intakegesprek zal dit besproken worden. Een actieve bijdrage van de patiënt is echt een voorwaarde voor een optimaal resultaat.
De acnebehandeling
Het te behandelen gebied wordt gereinigd en eventuele onzuiverheden worden verwijderd. Nadien zal er een medische peeling worden aangebracht. Afhankelijk van de huidconditie en het huidtype wordt er gekozen voor een bepaalde peeling. Wanneer de peeling is aangebracht kan het zijn dat er een prikkelend gevoel wordt ervaren, dit zal langzaamaan wegtrekken. En als de peeling verwijderd is voel je daar niets meer van. Om het effect van de peeling te versterken kunnen er nadien actieve werkzame stoffen worden aangebracht. De huid kan na de peeling gevoelig zijn voor zonlicht, daarom wordt er nadien altijd een zonbescherming aangebracht.
Aantal benodigde behandelingen
Een kuurverband wordt sterk aangeraden. Samen gaan we een huidtherapeutisch behandelproces aan. Je kunt het vergelijken met sporten. Na 1 of 2 keer actief sporten, heb je ook niet het optimale doel behaald. Dit geldt ook voor huidtherapie. Het is gebruikelijk dat er tussen de 4 tot 8 behandelingen worden ingepland met een interval van 2 tot 4 weken. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van de ernst van de acne en hoe goed je thuis de huid verzorgt. Om het behaalde resultaat te behouden is het raadzaam om met enige regelmaat een onderhoudsbehandeling uit te laten voeren. Het onderhoudsplan zal naar behoeften worden opgesteld.
Indien je aanvullend verzekerd bent is de kans groot dat de acne behandeling in het gelaat in zijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Wegens registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (Huidtherapeut is geregistreerd volgens wet BIG, artikel 34) en het lidmaatschap van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) worden de acne behandelingen in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.