PEELINGS

''De kunst van peelings.''
Er zijn verschillende huidverbeterende behandelmethoden, waarvan peelings er één van is. Om het aanzien van de huid te verbeteren, zijn peelings erg effectief. Indicaties die zich hiervoor lenen zijn fijne lijntjes en rimpels, ontstekingen, pigmentvlekken, roodheden en (acne)littekens.

Hoe werkt een peeling?
Hoe ouder we worden, hoe langzamer onze celdeling wordt waardoor aan het huidoppervlak een opeenstapeling ontstaat van dode huidcellen. Door deze opeenstapeling kan de huid er dof uit gaan zien en talg moeilijker afvloeien uit het talgkliertje. Door middel van een peeling worden deze dode oude huidcellen verwijderd, waardoor de huid er gezonder en vitaler uit gaat zien. Bovendien zal het ook oppervlakkig gelegen pigmentvlekken verminderen, doordat de celdeling in de diepere huidlaag wordt gestimuleerd. Door stimulatie van de celdeling, wordt collageen en elastine gestimuleerd, waardoor de huid steviger wordt. Het algemene doel is het verbeteren van de huid.

Er zijn verschillende soorten peelings. De keuze voor een bepaalde peeling is afhankelijk van de behandelindicatie, het huidtype, de huidconditie en het herstellende vermogen van de huid.

 

Welke peelings zijn er?
Een peeling kan in verschillende dieptes werkzaam zijn. Er zijn peelings die op de huidoppervlak werken, maar er zijn ook peelings die middeldiep en dieper in de huid werken. Hoe wordt deze diepte bepaalt? Er zijn een aantal factoren die hierin meespelen zoals het type zuur, de concentratie van het product, het behandeldoel, het huidtype, de huidconditie en het aantal lagen dat je van het product op de huid aanbrengt.

Je kunt verschillende peelings verdelen in twee groepen: de AHA's (Alpha Hydroxy Acid) en de BHA's (Beta Hydroxy Acids). Er zit namelijk een verschil tussen deze twee groepen. AHA's zijn in water oplosbaar en BHA's in vet. Daarom zijn BHA's uitermate geschikt voor een vette tot acne neigende huidtype. AHA's zijn daarentegen weer goed in te zetten om het huidoppervlak te verfraaien door de celdeling te stimuleren.

''Een peeling is alleen geschikt voor huidproblemen.''
Nee dat is niet waar. Tuurlijk zijn er verschillende huidproblemen die behandeld kunnen worden door middel van een peeling, maar peelings zijn ook zeer geschikt om de huidconditie op peil te houden. Het kan dus ingezet worden als onderhoudsbehandeling of om preventief te werken aan huidveroudering.  

Glycolzuur
Dit is een zuur dat in wateroplosbaar is, een AHA, gewonnen uit suikerriet. Glycolzuur heeft het kleinste molecuul waardoor het dieper door de huid heen kan dringen. Het heeft een hydraterende werking, waardoor de huid in staat is om meer vocht vast te houden. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en veerkrachtiger wordt. Eveneens zorgt het voor stimulatie van de celdeling, waardoor oppervlakkig pigment, fijne lijntjes en huidveroudering perfect kunnen worden behandeld.

Melkzuur
Melkzuur (AHA) heeft een grotere molecuul dan glycolzuur. Waardoor het goed toegepast kan worden bij een gevoelige huid. Melkzuur stimuleert de celdeling en de aanmaak van hyaluronzuur in de diepere huidlagen. Ook remt melkzuur pigmentaanmaak, waardoor pigmentvlekken worden verminderd en de aanmaak van nieuwe pigmentvlekken wordt voorkomen. Bovendien kan melkzuur organismen zoals gisten en schimmels doden, waardoor de zuurmantel van de huid wordt beschermd. Ook doodt het de Demodex mijt dat voorkomt bij Rosacea.

Amandelzuur
Dit is een uniek zuur, het is namelijk zowel in water als in vet oplosbaar. Het kan erg goed toegepast worden bij pigmentproblematiek, verhoogde talgproductie en oppervlakkige roodheden. Hierdoor zal de huid een rustiger huidbeeld krijgen. En als klap op de vuurpijl zorgt het ook voor celvernieuwing en regenaratie van collageen en elastine.


Kan een peeling direct uitgevoerd worden?
Het is belangrijk dat de huid al goed voorbereid en gewend is aan peelende werkstoffen. Indien de huid voorbereid is, kan de peeling ook beter zijn werk doen en herstelt de huid ook makkelijker en sneller. Tijdens het intake gesprek wordt dit goed in kaart gebracht.

Kunnen meerdere peelings tegelijkertijd uitgevoerd worden?
Het kan zo zijn dat er tijdens een behandelsessie verschillende peelings worden toegepast. Soms is het zo dat de t-zone vet is en de rest van het gelaat een normale huid heeft met misschien wel pigmentvlekjes. Daarom kunnen er verschillende peelings goed worden toegepast, waardoor je sneller naar een optimaal resultaat toewerkt.

Huidtherapie is net als sporten, om een gewenst doel te behalen is het nodig om meerdere behandelingen te ondergaan. Hoeveel dat er zijn is afhankelijk van het behandeldoel. Dit wordt ten allen tijden met je besproken.

Salicylzuur
Salicylzuur is in vet oplosbaar, dus een BHA. Het wordt gewonnen uit de barst van de Wilgenboom. Dit zuur kan perfect ingezet worden voor vettige huiden en acne. Het zorgt er namelijk voor dat talg wordt opgelost en dat de talgproductie gereguleerd wordt. Ontstekingen doven uit en er wordt voorkomen dat er nieuwe ontstekingen/ puistjes zullen ontstaan. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen.

TCA
De volledige van naam van TCA is TriCHloorAzijnzuur. TCA kan op verschillende dieptes worden ingezet, dus ook voor diepere huidschade. Deze peeling werkt anders dan de voorgaande peelings. In tegenstelling tot AHA en BHA peelings, zorgt het namelijk ervoor dat eiwitten in de cellen stollen. AHA en BHA's zorgen namelijk voor verweking van de huidcellen, waardoor het langzamer de huid gaat vernieuwen. Een TCA zorgt ervoor dat de huid zich sneller gaat herstellen, waardoor bindweefselcellen sterk worden geactiveerd tot de aanmaak van nieuw collageen, elastine en hyaluronzuur. Al met al zorgt het voor verbetering van de algehele huidstructuur, verminderen van fijne lijntjes en rimpels en wordt zonschade aangepakt.

Er kan ook een peeling toegepast worden waarin verschillende zuren zijn toegevoegd, ook wel ''combined peel'' genoemd. Afhankelijk van de indicatie kan hier ook voor gekozen worden. 

Hoe ziet de huid na een peeling eruit?
Veel mensen denken als ze het woord peeling horen dat ze heel erg gaan vervellen of verschilferen. Dat is niet altijd het geval. Afhankelijk van de diepte en concentratie van de peeling kan de huid verschillende reacties tonen. Bij oppervlakkige peelings kan het zo zijn dat de huid twee à drie uurtjes rood is en dan wegtrekt. Indien een peeling dieper in de huid gaat werken, kan de huid wat langer rood blijven, maar ook wat gaan schilferen. Dit is een normaal proces.

Wil jij een behandelplan op maat op jouw huid egaal en gezond te houden of te krijgen? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in zodat ik samen met jou een passend behandelplan kan opstellen.  

Absolute contra-indicaties voor alle typen peelings:
- Actieve herpesinfectie of bacteriële infectie in het te behandelen gebied;
- Onrealistisch verwachtingspatroon.

Relatieve contra-indicatis voor alle typen peelings:
- Zwangerschap;
- Borstvoeding;
- Het niet kunnen mijden van zonexpositie;
- Gebruik van immunosuppressiva;
- Voorgeschiedenis met recidiverende herpessimplexvirus;
- Voorgeschiedenis vorming van abnormale littekens;
- Voorgeschiedenis met bestraling in het te behandelen gebied;
- Zware rokers.

Relatieve contra-indicatie voor de middeldiepe en diepe peelings:
- Gebruik van orale retinoïden binnen zes maanden voor de peeling.  

LIPOSOMATISCHE PEELINGS
Een peeling zonder downtime, toepasbaar op elke huidtype, die het gehele jaar door en tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden? Dit is mogelijk met de Liposomatische peels op basis van liposomen. 

Een liposoom is een transportmiddel om actieve stoffen in de huid te brengen, in dit geval de zuren. Liposomen worden als lichaamseigen gezien en hebben een kleine nanometer grootte waardoor ze bijzonder snel tot in de diepste lagen van de epidermis dringen en zo zijn werkstoffen kan afgeven waardoor er nog betere resultaten worden behaald. 

Liposomen zijn microscopische kleine en holle vetbolletjes waarvan de wand (het membraan) is opgebouwd uit een dubbele fosfolipiden. Een fosfolipide bestaat uit een hydrofiele kop (wateroplosbaar) en een lipofiele (waterafstotende staart). Bij een liposoom staat de hydrofiele kop naar buiten, de staart grenst aan de staart van de tweede rij en de holte die er ontstaat weer omgrenst door de kop. In die holte van het fosfolipidenbolletje kunnen werkzame stoffen (de zuren) worden ingekapseld. 

Als liposomen in contact komen met een celmembraan smelt de liposoommembraan samen met de celmembraan en komt de inhoud van de holte vrij in de cel. De zuren worden dus zodanig in de huidlagen getransporteerd, dat het juiste werk verricht kan worden. Het is een perfecte exfoliant die niet geneutraliseerd hoeft te worden en zonder downtime. 

Kortom:
- Geschikt voor in de zomer;
- Zorgt voor een mooie glow;
- Geschikt voor tijdens de zwangerschap;
- Geschikt voor elke huidtype;
- Geen downtime.