Alles wat je moet weten over het huidverouderingsproces (deel 1)

Huidveroudering verloopt bij de één sneller dan bij de ander. Dit hangt samen met genetische factoren. En toch kan dit verouderingsproces deels vertraagd worden. Invloeden van buitenaf hebben namelijk ook grote invloeden op de huid zoals zonlicht, stress, roken en je algehele leefstijl. Daar is zeker wel wat aan te doen om op latere leeftijd te kunnen genieten van een mooie stralende huid.

''Het huidverouderingsproces begint al na je 25ste levensjaar.''

In de huid treden al langzaam verschillende veranderingen op. Na je 30-35ste levensjaar ga je dit al meer zien; de huid wordt wat doffer, een fronsrimpel en fijne lijntjes worden meer zichtbaar. Bovendien kan er ook al wat zonschade te zien zijn, zoals pigmentvlekjes.

Wat gebeurt er waardoor de huid slapper, droger en grauwer wordt?
Er zijn verschillende processen die hieraan bijdragen.
- Collageen en elastine worden afgebroken. Hierdoor neemt de huid in volume en soepelheid af. Bovendien neemt het onderhuidse vet af waardoor de huid gaat verslappen. Ook het spierweefsel wordt langzaam minder. Na de menopauze wordt de huid tot 30% dunner, waardoor je nog meer steun verliest en de vorm van je gezicht snel kan veranderen.
- De gezichtsstructuur veranderd, door afname van botweefsel. De oogkassen worden groter, waardoor je een diepere traangoot krijgt, de jukbeenderen vlakken af waardoor de huid minder steun heeft en meer gaat ''hangen''.
- Bovenste huidlaag wordt dunner waardoor je huid meer kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf.
- De talgproductie neemt af door hormoonveranderingen. Hierdoor wordt de huid droger en gevoeliger.

Naast bovengenoemde intrinsieke factoren, zijn er ook extrinsieke (omgevings) factoren die een grote rol spelen in het huidverouderingsproces. Veel zonblootstelling, roken, stress, luchtvervuiling, slaaptekort zorgen voor een versnelde afbraak van het collageen. Hierdoor versnelt het huidverouderingsproces. Ik zal een aantal omgevingsfactoren toelichten.

De zon
De zon is voor 80 tot 90% verantwoordelijk voor tekenen van huidveroudering. Wil je dit zo goed mogelijk tegengaan is een zonbescherming echt een must voor dagelijks gebruik. Eerlijk gezegd verbaas ik mij nog steeds dat er veel mensen nog niet dagelijks een zonbescherming gebruiken. Er is namelijk altijd daglicht, dus ook UV-straling! Ook onder de zonnebank gaan is echt een no-go wil je op een natuurlijke manier, mooier ouder worden. Het ontstaan van rimpels, pigmentvlekken, gesprongen rode vaatjes of zelfs huidkanker zijn hier ten gevolge van. Het aantal gevallen van huidkanker door gebruik van de zonnebank stijgt nog steeds. Ook infraroodstraling en blauw licht zijn boosdoeners in het huidverouderingsproces. Hier kom ik in mijn volgende blog op terug.

Roken
Roken zorgt voor een doffe huid door een vertraagde celvernieuwing, ook wel een rokershuid genoemd. Door roken treedt er schade op in de huidcellen. Bovendien zorgt het voor stimulatie van collageenafbraak. Eveneens wordt de huid grauwer doordat roken zorgt voor een verminderde doorbloeding.

Luchtvervuiling
Als je in een vieze stad wordt met veel luchtvervuiling word je sneller oud. Door schadelijke deeltjes in de lucht treden er namelijk veranderingen op in de huid. Het zorgt voor celschade, collageenafbraak, toename van ontstekingsfactoren, pigmentvorming en meer kwetsbare gevoelige huiden.

Glycatie van de huid
Glycatie wordt ook wel versuikering van de huid genoemd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door voeding. Suikers in voeding kunnen zich namelijk binnen aan collageen en elastine, waardoor het gaat verharden (glycatie). Dit zorgt voor een versnelde huidveroudering.

Chronische stress
Vaak zie je dat als mensen een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt ze ineens veel inleveren en sneller ouder worden. Het maakt de huid ook grauwer. Stress zorgt ervoor dat de celvernieuwing onder druk komt te staan, waardoor de huid ook kwetsbaarder wordt. Bovendien neemt collageen en elastine sneller af.

Slaaptekort
Wanneer je slaaptekort hebt uit zich dit vaak door donkere kringen onder de ogen en een vermoeide doffe uitstraling. De huidhydratatie en vooral de elasticiteit verslechteren hierdoor. Over het algemeen is 8 uur slaap gemiddeld nodig om de huid vitaal te houden.

In deel 2 zal ik je meer vertellen over welke producten een must zijn om het huidverouderingsproces te vertragen en tekenen van huidveroudering effectief aan te pakken. Daarnaast welke huidtherapeutische behandelmethoden voor een mooi resultaat zullen zorgen.