Langzaamaan blijft het zonnige weer heerlijk aanhouden. Naarmate we meer richting de zomer toe leven, zal de zon ook steeds krachtiger worden. Graag wil ik je meenemen in een aantal feiten en fabels over zonbescherming, zodat we op een verantwoorde manier met de zon omgaan.
Is zonbescherming dagelijks echt nodig? Ik zit namelijk toch de hele dag binnen.
Deze vraag krijg ik regelmatig in de praktijk. Er zijn meerdere redenen om dagelijks een zonbescherming te gebruiken. Niet alleen om huidveroudering te voorkomen, maar ook om de groei van het aantal mensen met huidkanker te remmen. Schadelijke UV-stralen zijn voor wel 90% de oorzaak van rimpels, huidverslapping, roodheid en pigmentvlekken. Wat de meeste mensen niet weten is dat UV-A (aging) ook door wolken en glas heen gaan. Dus als je overdag veel binnen bent of het is een bewolkte dag, er is altijd UV-straling!
Als ik te veel zonbescherming smeer, heb ik een tekort aan vitamine D opname.
Fabel! Het is een feit dat de zon ook een heel positieve invloed heeft op ons lichaam, namelijk om vitamine D op te nemen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er geen verschil wordt aangetoond dat mensen die wel frequent met zonbescherming smeren niet minder vitamine D aanmaak hebben dan mensen die niet smeren. Indien je zeker wilt weten dat je gehalte vitamine D voldoende is, kan je ook supplementen slikken.
Als ik mij 's ochtends insmeer dan is dat toch voldoende voor de gehele dag?
Fabel! Eigenlijk zou je jezelf elke twee uur moeten insmeren. Vaak gaan hiermee mensen de mist in, door dat dus niet te doen. Sowieso is het belangrijk dat je je tussen 12:00 en 15:00 zoveel mogelijk uit de zon houdt, dan is de zonkracht het meest sterk.
Fabel! Dat is zeker niet waar, het bruiningsproces in de huid wordt hiermee niet tegen gehouden. Echter wordt deze vertraagd. Je wordt dus langzamer bruin. Een zonbescherming met een hoge factor voorkomt het versnellen van het huidverouderingsproces, verbranding en roodheid.
De zon is goed voor mijn puistjes en onzuiverheden.
Fabel! Op heel korte termijn kan je huidskleur door de zon egaler gaan lijken en puistjes / ontstekingen uitdoven. Echter is eht een hardnekkige mythe dat dit de oplossing is voor een acnegevoelige huid. De huid droogt namelijk ook uit, waardoor de huid juist meer talg gaat aanmaken om dit te kunnen voorkomen. Bovendien zorgt de zon ervoor dat de huid dikker wordt, waardoor dit talg ook moeilijker kan afvloeien. Vaak zie je dus na de zomer (vakantie) dat men een uitbraak krijgt.
Nog een paar feitjes op een rij:
- Wanneer je dichterbij de evenaar komt, zorgt dit voor een geimiddelde toename van UV-B straling van 3% bij elke breedtegraad;
- Tijdens de zomer staat de zon hoger, wanneer deze op zijn hoogste punt is, gaan deze zonstralen door een dunnere atmosfeer heen en is de zon dus sterker;
- Zeewater reflecteert UV-straling tot 15%, sneeuw, zand of metaal kunnen tot 90% reflecteren en UV-straling kan tot een meter diepte doordringen in water;
- Schaduw zorgt voor een afname van 50-90% van de straling;
- Een nieuw, droog wit T-shirt van normale dikte heeft ee nbeschermingsfactor van ongeveer 25. Als het nat is dan nog maar 5.
- Straling van de zonnebank is 6x zo krachtig dan de ''gewone'' middagzon. Bovendien bevat het meer UVA straling dan UVB straling. UVA straling kan dieper in de huid doordringen en zorgt voor een nog versnellende huidveroudering. En voor vitamine D aanmaak hoef je niet onder de zonnebank te gaan, dat heeft namelijk geen zin. De zonnebank geeft meer UVA straling af dan UVB. En UVB straling is dus nodig voor vitamine D aanmaak.