HALS EN DECOLLETÉ REJUVENATION

De hals en het decolleté zijn vaak een vergeten huidzone als het gaat om verzorging. Vaak zie je dat de huid van het gezicht veel beter geconditioneerd is dan de huid van de hals en het decolleté. Naarmate we ouder worden, vanaf ongeveer het 25e levensjaar, neemt de hoeveelheid collageen en elastine af. Bovendien wordt ook lichaamseigen hyaluronzuur afgebroken. En deze bouwstenen in de huid hebben we juist zo hard nodig om de huid in volume te kunnen voorzien en stevig te houden. Zichtbaar tekenen van huidveroudering zijn met name pigmentvlekken, roodheid, fijne of juist diepere verticale lijnen, verslapping, grovere huidstructuur en bovendien een dunnere huid. 

Huidveroudering
Veroudering van de huid is een natuurlijk proces. Om dit proces te beschrijven is de term ‘exposome’ geïntroduceerd, die, naast de veelbesproken externe en interne factoren, rekening houdt met de reactie van het menselijk lichaam. Genetica wordt als een interne factor beschouwd. Een vergelijkbaar niveau van veroudering vindt plaats in bijna elk ander weefsel van het menselijk lichaam. Daarentegen zijn externe factoren die de huid beïnvloeden echter sterk afhankelijk van de individuele levensstijl. Omgevingsfactoren omvat onder meer zonnestraling (ultraviolette (UV) straling, zichtbaar licht, infraroodstraling), luchtvervuiling, tabaksrook, voeding, cosmetische producten en andere factoren.

Huidveroudering van de hals en het decolleté
Huidveroudering van de nek en het decolleté is een aspect geworden dat steeds vaker door vrouwelijke patiënten wordt gemeld. Tot voor kort stond voornamelijk de gezichtshuid centraal. De toestand van de huid van de nek, het decolleté of de handen die de ware leeftijd van de patiënt kan onthullen. Dit veroorzaakt psychologisch ongemak bij vrouwen van wie de huid van het decolleté of de nek aanzienlijk verouderd is en rimpels, verkleuringen, striae (atrofische littekens) of overmatige slapheid en droogheid vertoont. In de nek kan er sprake zijn van verlies van de contouren van de onderkaak, ophoping van vet rond de kin en verlies van nekspiervolume. Overmatige blootstelling aan de zon is een andere verouderingsfactor. UVA-straling vormt 95% van alle UV-straling die de aarde bereikt en is de belangrijkste oorzaak van fotoveroudering. Het wordt niet geblokkeerd door wolken of helder glas en veroorzaakt, wanneer het door de epidermis gaat, schade onder de dermis. Photo-aging treedt sneller op als er vitaminetekorten zijn; dit omvat vooral vitamine A, maar ook C en E. Ze hebben antioxiderende eigenschappen en beschermen de huidcellen tegen schade door vrije radicalen. Andere zichtbare effecten van veroudering door licht zijn onder meer pigmentatiestoornissen. Pigmentatiestoornissen manifesteren zich als verkleuring en zonnevlekken. Daarnaast kan er ook roodheid in de huid ontstaan. De combinatie van pigmentvlekken, roodheid, grovere huidstructuur en rimpels zorgen ervoor dat er onrust in de huid ontstaat, waardoor de huid ook ouder lijkt.

Wat te doen tegen een verslapte hals en decolleté?

Als eerste stap is huidverzorging essentieel. Welke onderdelen zijn hierbij van belang?
1. Een antioxidant. Zoals hierboven al beschreven zorgt een antioxidant voor bescherming van de huidcellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat huidveroudering wordt vertraagd. Een voorbeeld van een antioxidant is de Alpha-H vitamin C serum.

2. Hydrateren is ook een belangrijk onderdeel. Zowel dag als nacht. Onder andere hyaluronzuur zorgt voor volume toename in de huid, omdat het een waterbinder is. Bovendien zorgt hyaluronzuur ook voor stimulatie van collageen. Bovendien zorgt goede hydratatie ook ervoor dat de huidbarriere zich hersteld en daardoor minder waterverlies uit de huid optreedt. Ook peptiden in huidverzorging zorgen voor een bijdrage. Peptiden hebben het vermogen om je huidcellen te versterken. Deze versterkte huidcellen zijn essentieel voor een goed werkende huidbarrière. Peptiden maken de huid steviger: Elastine en collageen zijn belangrijke vezels in onze huid die het een jeugdige uitstraling geeft. Welke producten kan je hiervoor toepassen:
  • Alpha-H hyaluronic 8 serum;
  • Alpha-H high tide water cream;
  • Alpha-H vitamin B serum.

3. Exfoliatie is een andere belangrijke stap. Door exfoliatie stimuleer je de huid tot celvernieuwing. Bestaande pigmentvlekken worden daardoor de huid uitgewerkt. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen, elastien en de aanmaak van hyaluronzuur. Resulterend in egalisatie van de huid, vermindering van rimpels en een grove huidstructuur. Hiervoor kan je deze producten inzetten:
  • Alpha-H After Hours AHA moisturiser;
  • Alpha-H Beauty Sleep power peel;
  • Alpha-H Liquid Gold.
Behandelingen voor nek en decolleté rejuvenation

IPL (Intensed Pulsed Light)
IPL is een manier om de kleur en textuur van de huid te verbeten. Het egaliseert de huid. Rood en pigmentatie worden ongedaan gemaakt die ontstaan zijn door blootstelling aan de zon, oftewel photo-aging. Bovendien zorgt IPL indirect ook voor versteviging van de huid. 

Microneedling
Microneedling kan worden beschouwd als een effectieve en veilige esthetische medische behandeling. Doordat er micro-kanaaltjes ontstaan veroorzaakt dit een natuurlijk genezingsproces in de huid. Fibroblasten worden gestimuleerd die verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen en elastine. De huid gaat zich herstructureren. Bovendien kunnen er verschillende tussenstoffen worden gebruikt om de effectiviteit van de microneedling naar een next-level te brengen.

Peelings
Ook kunnen er verschillende soorten peelings worden ingezet om de huid van de hals en decolleté te verstevigen. Onder andere glycolzuur en TCA kunnen hiervoor erg goed worden ingezet. Het verbetert de huidstructuur, egaliseert de huidkleur en vermindert de oneffenheden van de huid. Bovendien wordt de huidstructuur verfijnt.

360 graden combinatie behandeling
Ook kan er een combinatie van bovenstaande behandeltechnieken worden uitgevoerd voor een intensieve aanpak van huidschade en verslapping.

Injectables
Injectables kunnen ook zeer goed worden ingezet voor verslapping van de hals en decolleté.