Ouderdomsvlekken

Merk jij dat je pigmentvlekken krijgt in het gezicht, de hals of het decolleté en je handen? Worden ze steeds groter, donkerder of komen er meer nieuwe bij? Wellicht dat je ze probeert te camoufleren met een make-upje, maar krijg je het niet goed gemaskeerd. 

Pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd. Er is in de huid sprake van vermeerdering van pigment. Een toename van pigmentcellen of een verhoogde productie van pigment kunnen daar oorzaken van zijn. Factoren die een rol kunnen spelen in de aanmaak van hyperpigmentatie zijn overmatige blootstelling aan zonlicht, hormonen, ontstekingen in de huid en medicatiegebruik. Echter zijn er ook vormen van pigment waarvan de ontstaanswijze niet bekend is. Hyperpigmentatie dat ontstaat op latere leeftijd worden ook wel ouderdomsvlekjes genoemd, vaak door overmatig zonblootstelling. Ook wel ‘zonnevlekjes’ genoemd.  

Hoe herken je ouderdomsvlekken? 
Hyperpigmentatie kenmerkt zich als een bruine ophoping van pigment (melanine) in de huid. Ouderdomsvlekken zijn vaak grillig van vorm en variëren vaak in grootte. De meest voorkomende plekken zijn in het gezicht, de hals, het decolleté, de handen en onderarmen. Je hoeft niet per se al 50 te zijn geweest om deze plekjes te kunnen ontwikkelen, dit kan namelijk al vanaf het 30ste levensjaar.
Zomer 
In de zomer worden de ouderdomsvlekken door invloed van zonlicht donkerder. De pigmentcel in de huid wordt extra gestimuleerd om pigment aan te maken. Na een mooie zomer of zonvakantie zijn ze daarom juist extra zichtbaar.  

Behandelen van ouderdomsvlekken 
Ouderdomsvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Het meest belangrijk is dat je zelf thuis al aan de slag gaat met goede skincare. Onder andere vitamine c, niacinamide, glycolzuur, kojic acid en retinol zijn ingrediënten die bestaand pigment aanpakken en de aanmaak van pigment reguleren. Hierdoor ontstaan er minder pigmentpieken. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken. Wat precies bij jouw huid past, zal de huidtherapeut in het behandelplan op maat bespreken. 

Wanneer kan je het beste ouderdomsvlekken laten behandelen? 
Vanaf mei tot en met september is het vaak mooier weer, met meer zonkracht. Bovendien ga je dan vaak ook op zonvakantie. Het meest ideale moment om ouderdomsvlekken te behandelen is dan na de zomer. Ze zijn dan vaak ook nog wat donkerder van kleur, zodat ze ook goed te zien zijn.  

Welke behandeling het best bij je past zal tijdens een vrijblijvende intake besproken worden. Ook wordt er dan een huidscan gemaakt met de Observ 520, zodat er te zien is in hoeverre het pigment is uitgebreid, wat we met het blote oog soms niet zien. Hieruit volgt een behandelplan op maat gericht op skincare en behandelingen. Een behandeling kan bestaan uit een peeling, lasertherapie of een gecombineerde behandeling van beide en microneedling. Afhankelijk van welke indicaties en behoeften er zijn. Hierdoor wordt er naar algehele huidverbetering en –verjonging gewerkt. Dit alles voor het mooiste resultaat!