HUIDVERZORGING VOOR MANNEN

De laatste jaren zien we een toegenomen interesse van mannen in het aanpakken van problemen met het ouder worden van de huid. Vanwege verschillen in huidstructuur en veroudering, evenals in levensstijl en gedrag, vormt de mannelijke gezichtshuid unieke uitdagingen die kunnen resulteren in andere prioriteiten of behandelmethoden in vergelijking met de vrouwelijke huid. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen beide geslachten. 

Fysiologische verschillen  
De verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke huid bestaan zowel in huidstructuur/anatomie, als in het verouderingsproces. De mannelijke huid heeft een dikkere epidermis (opperhuid) en dermis (lederhuid) die meer collageen bevatten. De mannenhuid is ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid.Onder invloed van de geleidelijke afname van testosteron neemt de dikte van de mannelijke huid geleidelijk af met het ouder worden, in tegenstelling tot de vrouwelijke huid die na de menopauze snel in dikte afneemt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de mannelijke huid een grotere talgproductie heeft, die ook wordt beïnvloed door hormonen. Bovendien beïnvloeden anatomische verschillen in botstructuur, musculatuur en vetafzetting die de typische mannelijke gelaatstrekken bepalen, ook het mannelijke verouderingsproces. 
Hormonale invloeden 
Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke gezichtshuid worden voornamelijk beïnvloed door circulerende hormonen. De vrouwelijke huid wordt beïnvloed door oestrogeen en de mannelijke huid wordt voornamelijk beïnvloed door androgenen. Oestrogeen biedt gunstige, beschermende voordelen voor de huid en draagt bij aan de collageenaanmaak en de productie van elastine vezels en hyaluronzuur. Van oestrogeen is aangetoond dat dit het waterbindend vermogen van de huid verhoogt, resulterend in een verbeterde huidbarrière-integriteit en wondgenezend vermogen. Bovendien hebben premenopauzale vrouwen meer onderhuids vet in vergelijking met mannen van vergelijkbare leeftijd, wat bescherming biedt tegen een dunner wordende huid. 

Testosteron verdikt het weefsel rond de dermale en epidermale huidlagen, waardoor de productie van collageen wordt vergemakkelijkt. Terwijl zowel mannen als vrouwen talg produceren, zorgt een grotere productie als gevolg van hogere niveaus van testosteron bij mannen ervoor dat hun talgproductie relatief stabiel blijft met de leeftijd. Dit heeft zowel positieve als negatieve effecten op de mannelijke huid. Hoewel meer talg de opname van oliën bevordert om de huid te hydrateren, draagt het ook bij aan acne en maakt het de huid vetter en lijken de poriën groter en meer aanwezig. 

Huidhydratatie en pH- waarde (zuurtegraad) 
Over het algemeen zijn hogere niveaus van hydratatie van de oppervlakkige huidlaag aanwezig bij mannen in vergelijking met vrouwen. Onder studies die geslachtsverschillen in pH vonden, had de mannelijke huid consequent een lagere pH dan de vrouwelijke huid. 

Omgevingsfactoren 
Aangenomen wordt dat de mannelijke huid fenotypisch meer chronisch ontstoken is en anders reageert op omgevingsinvloeden zoals UV, hitte en stress in vergelijking met de vrouwelijke huid. Onderzoek heeft aangetoond dat de mannelijke huid een 16% lagere minimale erytheem (roodheid) dosis (MED)-drempel heeft dan vrouwelijke huid – waarschijnlijk als gevolg van een gebrek aan oestrogeen en de beschermende voordelen ervan. Bijgevolg is dat de mannelijke huid kwetsbaarder voor milieu-invloeden is, en in het bijzonder voor UV-blootstelling, wat bijdraagt aan huidbeschadiging en versnelde huidveroudering.  
Huidverzorging voor de man 
Steeds meer mannen nemen de stap om te werken aan een goede huidconditie. In de praktijk worden veel behandelingen uitgevoerd zoals laseren van pigmentvlekjes en rode bloedvaatjes, het behandelen van onzuiverheden / acne en huidverslapping. Verschillende behandelmethodes zijn hiervoor inzetbaar, om te werken naar een frisse uitstraling. Hiervoor wordt te alle tijden een behandelplan op maat gemaakt waarbij skincare een essentieel onderdeel is.  

Uit onderzoek is gebleken dat er significante zichtbare verbetering aan de mannenhuid te zien is wanneer zij dagelijks antioxidanten en hydraterende producten gebruiken, naast een goede UV-filter. Over het algemeen toont de mannenhuid ook wat doffer. Met een exfoliant zal dit huidbeeld verder opgefrist worden. Welke producten specifiek bij een huid passen, wordt ook tijdens een consult besproken.  

Wil je als man graag meer informatie over het verzorgen van de huid en/of huidbehandelingen, schroom dan niet en neem contact op.