Melasma

Melasma is een verworven hyperpigmentatiestoornis. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder blootstelling aan de zon, genetische invloeden en vrouwelijke geslachtshormonen. 

Het wordt gekenmerkt door:
- onregelmatige bruine vlekken;
- vaak symmetrisch in het gezicht aanwezig op de jukbeenderen / wangen;
- ook komt het voor op het voorhoofd en de bovenlip;
- het contrast met de omringende huid is goed te zien;
- de kleur is afhankelijk van de diepte in de huid en varieert van licht- donkerbruin (oppervlakkig) tot grijsbruin (diep).

De oorzaak is een samenspel van keratinocyten, mestcellen, afwijkingen in de genregulatie, verhoogde vasculairteit en verstoring van het basaalmembraan. UV-straling (UVA en UVB) en zichtbaar blauw licht stimuleren de MSH (melanocyt stimulerend hormoon). MSH stimuleert de productie (melanogenese) en afgifte van melanine (pigment) door de melanocyten (pigmentcellen) in de huid. 

Een verhoogde MSH-spiegel in combinatie met verhoogde oestrogeen- en progesteronspiegels in combinatie met blootstelling aan uv-licht spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van melasma tijdens de zwangerschap (ook wel zwangerschapsmasker genoemd). Echter kan het ook ontstaan door hormonaal anticonceptiegebruik, andere hormonale oorzaken of medicatie (met name oestrogenen en spironolacton). Wanneer een melasma tijdens de zwangerschap ontstaat, kan het na de zwangerschap soms wegtrekken. Echter kan het ook blijvend zijn. Het is een onschuldige, chronische aandoening die in ernst kan wisselen. Ook kunnen tyrosinase schildklierafwijkingen een relatie hebben tot melasma. Hierdoor kunnen pigmentveranderingen optreden.

Al met al is bij melasma sprake van een “overprikkelt” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. 

Sneller afbraak van collageen
Uit onderzoek blijkt dat mensen met melasma veel mestcellen in de huid hebben. Histamine uit deze mestcellen zorgen voor vorming van pigment. Daarnaast zorgen andere stoffen uit de mestcellen weer voor toename van bloedvaatjes. Vaak zie je dat een vasculair component onder de melasma ligt. Deze triggert weer de pigmentaanmaak. Ook bevatten de mestcellen stoffen die een bepaalt type collageen afbreken. Het gaat om collageen type 4, dat zich in het basale membraan van de huid bevindt. Dat is het laagje tussen de opperhuid en de dermis die daaronder ligt. Doordat dit laagje kapot gemaakt wordt, zakt het pigment uit de bovenste huidlaag in de diepere huidlaag. 

Hoe kan melasma behandeld worden?

Vaak zie je bij melasma een combinatie van oppervlakkig en diep gelegen pigment. Oppervlakkige pigmentvlekken zijn goed te behandelen. Door een combinatie van verschillende behandelmethoden toe te passen kan er gewerkt worden naar een mooi resultaat. Hierbij is het consequent gebruik van skincare thuis erg belangrijk. Al met al zorgt alles voor stabilisatie van het pigment, remmen van nieuw pigmentaanmaak en egalisatie van de huid. 

Persoonlijk behandelplan op maat
- huidanalyse met de Observ 520 om in kaart te brengen hoe de uitgebreidheid van de melasma is;
- advies m.b.t. skincare voor thuisgebruik om het pigment en de behandelresultaten stabiel te houden;
- peelings om de huid egaler te maken en het pigment te stabiliseren. Tevens zorgt het voor stimulatie van de celdeling waardoor je nieuwe gezonde cellen gaat aanmaken. Tevens stimuleert het collageen en elastine;
- microneedling met als doel om actieve werkzame ingrediënten / peelings in te sluizen, waardoor de behandeling effectiever wordt. Bovendien zorgt microneedling ervoor dat de huidstructuur verbetert.
- Spot Out Treatment, die bestaat uit twee behandelingen en een kuur voor thuisgebruik. Een erg effectieve methode. Dit kan ingezet worden tijdens de herfst- winterperiode. Lees hier meer over de Spot Out Treatment speciaal voor melasma.


Melasma is een vervelende en hardnekkige aandoening. Heb je al van alles geprobeerd, maar zie je nog geen verbetering? Of heb je vragen over welke behandelmethode het beste bij jouw huid past, neem dan contact op of maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. 




Spot Out Treatment