SKIN PICKING DISORDER

Skin picking: de drang om aan je huid te krabben of pulken 
Iedereen pulkt weleens aan de huid, maar bij sommige kan dit een obsessie worden. Door dagelijks veel aan de huid te krabben of pulken, kunnen kleinere of grotere wondjes ontstaan. Vaak zie je dat dit bij een onderliggend huidprobleem zoals acne of psoriasis.  

Iedereen die een puistje ontdekt met een wit kopje wil deze zo snel mogelijk weg hebben, maar door op een verkeerde manier te knijpen, krabben of pulken, breng je meer trauma aan de huid. Vaak begint het te bloeden en komt er een korstje op te zitten. Je kunt dit korstje laten zitten, maar bij sommige wordt dit korstje er ook weer afgekrabd. Het gevolg is een huid met oneffenheden, wondjes, infecties, pigmentvlekjes en littekens. Dagelijks uren aan de huid krabben of pulken, is zorgwekkend. Het peuteren met een naald, nagels of pincet gebeurt vaak op plaatsen die makkelijk te bereiken zijn: buitenzijde van ledematen, gelaat en bovenrug. Er kan dan sprake zijn van Skin Picking Disorder (SPD). Acné excoriée des jeunes filles(opengekrabte acné) wordt onder huidtherapeuten vaak gebruikt. 

SPD kenmerkt zich door urenlang voor de spiegel te staan om zichtbare, maar ook niet zichtbare plekjes dwangmatig aan te pakken. Dit zorgt voor ontstekingen en kan blijvende beschadigingen aan de huid geven. Soms schamen mensen zich zo erg voor hun huid dat sociaal isolement volgt. Een variant op SPD is trichotillomanie. Dit is het onbewust dwangmatig frunniken, draaien en trekken aan de hoofdharen, mat soms permanente kale plekken tot gevolg.  
Doordat deze slechte gewoonte vaak ook onbewust optreedt, kan het lastig zijn om het af te leren. Probeer in tijden van drukte en stress er bewust op te gaan letten dat je niet gaat pulken aan de huid. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waardoor het precies ontstaat is niet echt duidelijk, maar het ermee doorgaan wel. Het geeft namelijk vaak voldoening en zorgt voor een tijdelijke afname van spanning of stress. Vaak wordt ook een intacte huid, ingebeeld als een huid met onzuiverheden die er helemaal niet zitten.  

Wat te doen bij skin picking 
Om de vicieuze cirkel te doorbreken geef ik een aantal tips mee: 
  1. Vraag jouw partner of een huisgenoot of ze op je willen letten wanneer je onbewust aan de huid zit te pulken of krabben en je eraan te laten herinneren dat je ervan af moet blijven.
  2. Knip je nagels kort.
  3. Zorg voor minder spiegels in huid of voor minder fel licht.
  4. Eventueel in contact komen met lotgenoten door in gesprek te gaan.  

De kwaliteit van leven kan door skin picking verslechteren, het is dan wellicht fijn om professionele hulp in te schakelen zodat je op een passende manier geholpen kunt worden.