Keuzehulp zelfbruiners

Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn ervaring is met bepaalde zelfbruiners. Soms worden bestaande pigmentvlekken bij klanten donkerder, wordt de huid droger of krijgen ze vlekken/ strepen op de huid. Dat is super balen natuurlijk. Daarom ben ik het ''wereldje'' van zelfbruiners ingedoken.
Nu de zon zich weer iets meer laat zien, wil je natuurlijk leuk voor de dag komen met een jurkje en eventueel sandaaltjes, maar heb je nog niet dat kleurtje dat je zou willen. Dat is vaak het moment dat ik meer de vraag krijg over welke zelfbruiners goed zijn. Een zelfbruiner is een prima oplossing, beter dan een kuur onder de zonnebank! De zon geeft uiteindelijk wel dat kleurtje, maar is ook een beetje een vijand voor de huid. De opname van vitamine D is juist goed, maar aan de andere kant wordt de huid beschadigd en veroorzaakt het vroegtijdige huidveroudering. 


Een alternatief voor DHA
Inmiddels zie je dat er ook DHA vrije producten op de markt zijn en in plaats van DHA, erythrulose bevatten. Eythrulose komt van nature voor in frambozen en is een non-toxic cosmetisch zelfbruiner. In principe werkt het hetzelfde als DHA, alleen duurt het wat langer voordat er een kleurtje wordt gevormd. Erythrulose geeft een wat rodere ondertoon ten opzichte van DHA dat een bruin-gele ondertoon verzorgd. Je ziet dan dat er in producten vaak een combinatie van DHA en erythrulose wordt gebruikt. Naar verluidt gaat de kleur dan wat langer mee, maar ook bij dit ingrediënt is de productie van vrije radicalen verhoogt. 


Werkzaamheid zelfbruiner
Het werkzame zelfbruiner ingrediënt is DHA, dihydroxyaceton. DHA is een suikervorm dat zowel uit natuurlijke bronnen zoals suikerriet en suikerbieten als synthetisch verkregen wordt. DHA reageert met bepaalde aminozuren in de bovenste lagen van de opperhuid. Hierdoor wordt een bruin kleurend stofje gevormd, melanoidins. Vervolgens hecht dit stofje zich met de bovenste huidlagen tussen de dode huidcellen. De bruining die hiermee wordt gevormd is na 4 tot 6 uur op zijn hoogtepunt. Hoe bruin je wordt, wordt bepaald door de concentratie van DHA in het zelfbruinerproduct; hoe meer er in het product zit, hoe donkerder het resultaat. En na 4 dagen begint deze kleur weer af te nemen. 



Waar moet je op letten?
1. Verhoogde productie van vrije radicalen
De reactie die in de huid ontstaat door een zelfbruiner kan, volgens verschillende studies, zorgen voor een toename van vrije radicalen. Vrije radicalen hechten zich aan huidcellen, die dan beschadigen. Wanneer je direct na het aanbrengen van een zelfbruiner de zon in gaat, kunnen UV-stralen DHA onstabieler maken. Hierdoor werden 180% extra vrije radicalen getoond, dit kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken en DNA-schade. 

2. Verminderde vitamine D aanmaak
Indien je geregeld een zelbruiner gebruikt kan de productie van huideigen vitamine D door het lichaam verminderen. Ook kan het huidirritatie veroorzaken als je het te veel gebruikt. 

3. Schijnveiligheid
Veel mensen denken dat ze door het verkregen kleurtje van een zelfbruiner, extra beschermt zijn tegen de zon. Echter is dit absoluut niet waar, het biedt slechts een SPF waarde van 1-3. De kans is groot dat je door UV-B (burning) verbrandt en het raadzaam is om extra zonbescherming te gebruiken. 

4. Bestaande pigmentvlekken kunnen donker worden
Smeer pigmentvlekjes voor het tannen in met vaseline, zodat ze zijn afgeschermd van het product. 








Zwanger en zelfbruiners
Als je zwanger bent, moet je extra oppassen met de zon en deze zoveel mogelijk vermijden. De kans op een zwangerschapsmasker is dan groot. Echter wil je misschien wel dat kleurtje, maar is een zelfbruiner dan veilig? Uit een rapport van de Scientific Committee for Consumer Safety (SCCS) is gebleken dat een maximale concentratie van 10% DHA veilig te gebruiken is. Echter is het niet zeker dat DHA verder in de huid kan doordringen dan men denkt. Heeft het kleurtje verkrijgen geen must, wacht dan even met het gebruik van een zelfbruiner. 



Tips en tricks
  • Let op of er een hoge concentratie ''slechte'' alcoholen in de ingrediëntenlijst. Bij een hoge concentratie staat bijv. alcohol of alcohol denat voor in de lijst. Let op: niet alle alcoholsoorten zijn slecht voor je huid, sommige hebben juist een verzorgende en verzachtende werking. 
  • Let op dat er geen hoge concentratie parfum in zit. Het liefst helemaal geen parfum, of juist een natuurlijke vorm. 
  • Scrub je huid van tevoren, dit zorgt ervoor dat je een egalere kleur krijgt en minder kans op vlekken. 
  • Zorg voor een goed gehydrateerde huid. 
  • Breng een zelfbruiner 's avonds aan. Dit in verband met de vorming van vrije radicalen als je direct of na een paar uur gelijk de huid blootstelt aan UV-straling. 
  • Gebruik overdag altijd een zonbescherming. 
  • Het liefst een zelfbruiner waar antioxidanten in zitten zoals vitamine C, E, astaxanthine, ferulinezuur of in combinatie met producten waar antioxidanten in zitten. 




Advies enkele huidvriendelijke zelfbruiners



Bondi Sands | Pure Gradual Tanning Lotion
✓ Parfumvrij
✓ Met DHA en Erythrulose
✓ Geen uitdrogende alcoholen
✓ Extra antioxidanten: Vitamine C 
    en Vitamine E
✓ Geschikt voor lichaam en gezicht



Minetan - Olive Self tanning Foam
✓ Parfumvrij
✓ Met DHA en Erythrulose
✓ Geen uitdrogende alcoholen
✓ Geschikt voor lichaam en gezicht



Joik | Sunless Tan Facial Drops
✓ Parfumvrij
✓ Met DHA
✓ Geen uitdrogende alcoholen
✓ Drops kan je toevoegen aan moisturiser
✓ Geschikt voor lichaam en gezicht



Le Beach | Tantasy Drops
✓ Met DHA en Erythrulose
✓ Geen uitdrogende alcoholen
✓ Extra antioxidanten: Vitamine E
✓ Drops kan je toevoegen aan moisturiser
✓ Geschikt voor lichaam en gezicht