MENOPAUZE
EN DE HUID

De overgang kan flinke sporen nalaten op de huid. Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Het hormoon oestrogeen speelt hierin de hoofdrol. En oestrogeen heeft veel invloed op de huid.  

Wat doet de menopauze met de huid? 
Voorafgaand aan de menopauze zie je vaak dat de huid voller is, door een oestrogeendominantie. De menopauze veroorzaakt een oestrogeen tekort waardoor de huid sneller verouderd. Rond de leeftijd van 50 jaar zie je een verlaagde serum-oestrogeenspiegel en een afnemende eierstokfunctie. Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor vele functies in het menselijk lichaam en spelen een vitale rol in het bijdragen aan de voortdurende gezondheid van organen zoals het hart, hersenen, bloedvaten en botten.  

Daarnaast speelt het een grote rol in de gezondheid van onze huid en voor sommige vrouwen kan een afname van oestrogeen aanzienlijke veranderingen in de huid veroorzaken. De huid is namelijk een oestrogeen-gevoelig weefsel. Het draagt bij aan de productie van huidondersteunende eiwitten zoals collageen en elastine, helpt de melanine(pigment) productie te reguleren, regelt de ontstekingsreactie van de huid en verbetert het wondgenezend vermogen van de huid, waardoor het verouderingsproces van de huid wordt vertraagd.  

Welke tekenen zijn er van een oestrogeentekort? 
Veelvoorkomende symptomen zijn een droge huid, huidverslapping, verminderde talgproductie, de huiddikte neemt af door een verminderde productie van collageen en elastine, verhoogde gevoeligheid van de huid en uitgesproken hyperpigmentatie. Door epidermale verdunning als gevolg van de verminderde collageenregeneratie kan dit ook betekenen dat het vermogen om vocht vast te houden afneemt, waardoor er meer epidermaal watervlies optreedt. Een verstoorde barrierefunctie is hiervan het gevolg. Oxidatieve stress door bijvoorbeeld luchtvervuiling, zichtbaar blauw licht kunnen hierdoor celschade veroorzaken waardoor de huidveroudering versnelt toeneemt. De huiddikte bij de vrouw vermindert per postmenopauzaal jaar met 1,1% en het collageengehalte met 2%. De collageenniveaus in de huid, met type 1 (80%) en type III (15%) als de meest prevalente, hangen samen met oestrogeenniveaus. In de eerste vijf jaar neemt het type I en III collageen met maar liefst 30% af na de menopauze. Evenals het bot massa. Dit betekent dat je zowel vermindering van bot als collageen hebt. Door vermindering van bot, heeft het huidweefsel ook minder houvast, waardoor huidverslapping nog meer zichtbaar wordt. Indien je vervroegt in de overgang raakt, kan het zo zijn dat de tekenen van huidveroudering nog meer zichtbaar zijn dan vrouwen van diezelfde leeftijd en later in de overgang terecht komen.  
Huidverzorging en de menopauze 
Veranderingen in de huid, zoals een verhoogde gevoeligheid, droogte en verslapping, kunnen ervoor zorgen dat de huid in andere behoeftes moet worden voorzien. Hierdoor kan het zijn dat de huidige huidverzorgingsroutine aangepast dient te worden. Welke producten precies bij jouw huid past, is afhankelijk van de huidconditie en indicaties die er te zien zijn.  

Behandelingen en de menopauze 
Erg belangrijk is dat je de menopauze voor bent. Dit wil zeggen dat je de huid al voor die tijd goed verzorgt en stevig houdt. Het collageen wordt dan namelijk al getriggerd om geproduceerd te worden. Hierdoor blijft de huid steviger als je de menopauze doorloopt. Indien je pas begint na de menopauze is er ‘’meer werk aan de winkel’’.  

Wat kan de huidtherapeut voor de verouderde huid betekenen?
Peelings
Er zijn verschillende soorten peelings die van oppervlakkig tot dieper in huid kunnen doordringen. Afhankelijk van de huidconditie en het stadium van tekenen van huidveroudering kunnen er bepaalde soorten peelings worden ingezet tijdens een behandeltraject. Wat doet een peeling? Een peeling zorgt ervoor dat huid zich gaat vernieuwen. Tevens stimuleert het de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur. Hierdoor zal de structuur en het aangezicht van de huid verbeteren, steviger worden en vlekjes reduceren of zelfs verwijderen. 

Microneedling
Door middel van microneedling worden er minuscule kanaaltjes in de huid gemaakt, waardoor het natuurlijk herstel van de huid gestimuleerd wordt. Fibroblasten in de huid stimuleren daarmee collageen en elastine, waardoor de huid steviger wordt. Gedurende de behandeling kan er op diepte gewerkt worden, bevordert het de doorbloeding van de huid en zorgt het ervoor dat actief werkzame ingrediënten goed kunnen worden opgenomen. Er kunnen verschillende werkzame stoffen worden ingezet om intensief naar een mooi behandelresultaat te werken. 

Combinatie van peelings en microneedling
Wil je nog sneller naar een resultaat werken kunnen peelings en microneedling met elkaar gecombineerd worden tijdens een behandeling. De huidtherapeut zal hierover een advies geven, welk behandeltraject het best bewandelt kan worden. 

Botox en fillers
Bezoek je af en toe een cosmetisch arts voor injectable behandelingen zoals botox en fillers, dan is het juist erg goed om jouw huid in goede conditie te houden. Doordat je de huid stevig houdt met huidbehandelingen zoals peelings en/of microneedling, zorgt het ervoor dat de injectable behandelingen ook langer en mooier zichtbaar blijven. 

Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw huid?
Plan dan een vrijblijvend huidtherapie consult in via de button bovenaan de pagina.